8. februar 2018

Lev mens du gør det, elsk mens du tør det…

content-1516271699-missiles.jpg

"What do you do when you find out you actually don't have just hours to live,and everything is in fact fine?"

  Hvad ville du gøre, hvis du kun havde en dag tilbage? I følge Nik og Jay ville man blandt andet hæve lidt penge på sin firmakonto, og løbe ned og shop’ den bil, man altid havde tænkt på. Smuk pop poesi, men data fortæller en anden historie. 

Forleden blev mange nemlig udsat for et lignende dilemma: Hvad stiller man op, når man får at vide, at der kun er ”en dag tilbage”, men livet så alligevel fortsætter? Det mener selveste Pornhub at have fundet svaret på.

Hawaii Missilalarm
Da Hawaiis befolkning d. 13. januar vågnede til en (fejlagtig) missilalarm, faldt Pornhub’s trafik med ca. 77%. Det viser sig, at dommedags scenarier ikke er noget, der synderligt tænder den Amerikanske østat – men hvad der skete derefter var pudsigt. 

Da alarmen blev afblæst kl. 8:45 steg trafikken til Pornhub drastisk, og kl. 9:01 var der 48% flere besøgende på hjemmesiden end normalt. Om det var en fejring af at være i live eller en kollektiv stress udløsning, finder vi formenligt aldrig ud af, men dataen fortæller alligevel en sjov historie.

”Correlation does not imply Causation”
Og netop dét at fortælle en historie og give sammenhængene perspektiv, er altafgørende for at validere data. Uden ordenlig indsigt er det umuligt at skelne mellem det, man i statistik kalder kausalitet og korrelation. Hvis man googler ”spurious correlations”, kan man f.eks. læse, at der er en 66% korrelation mellem ”antal drukne ulykker og antal film Nicolas Cage har medvirket i” - en relativ høj koefficient, som selvfølgelig ingen logisk kausalitet har.

Det er derfor vigtigt ikke at stole blindt på data, men i stedet bidrage med indsigt og erfaring, samt en villighed til at udfordre de hurtige konklusioner. Pornhub fokuserer eksempelvis på, at trafikken til hjemmesiden steg efter folk blev oplyst om falsk alarm. Men er det ikke en bedre historie, at der midt i et muligt missilangreb, stadigvæk var 23% af Pornhub’s normale trafik på sitet?
Marcus Duchatel Kauffmann
Marcus Duchatel Kauffmann
Junior Reporting og Analytics konsulent
Marcus arbejde med fokus på data analyse, bearbejdning og tracking. Ved siden af arbejde, nyder han at surfe, spille fodbold og træne.